Aktuálně k podpoře cestovního ruchu v kraji

Opatření zavedená kvůli koronaviru dopadají dramatickým způsobem také na cestovní ruch. Tato oblast má v krajské ekonomice důležitou roli, Moravskoslezský kraj chce proto opětovný rozjezd turismu podpořit. Kromě podpory podnikání, která se řeší především na vládní úrovni, také např. marketingovými kampaněmi na podporu cestovního ruchu či poradenskými službami podnikatelům v rámci webu www.rychla-rada.cz.

AKTUÁLNĚ – Museli jste omezit své ekonomické aktivity v důsledku koronavirové pandemie a souvisejících mimořádných opatření vlády ČR? Krajský web www.rychla-rada.cz, pomůže podnikatelům s orientací v aktuální nabízené podpoře z regionálních, státních i evropských programů. K dispozici jsou vám odborníci, kteří zdarma navedou ke konkrétní podpoře pro vaši firmu nebo živnost.

červen 2020 – zastupitelstvo Moravskoslezského kraje rozhodlo o vyhlášení dotačního titulu „Vstupy do turistických atraktivit zdarma“. Turistické cíle v kraji mohou čerpat dotaci a nabídnout tak návštěvníkům vstupy zdarma v září a říjnu 2020. Více na stránkách kraje.

Vzhledem k novým vládním proticovidovým opatřením projekt Vstupy zdarma k 12. říjnu 2020 zrušen. Více v tiskové zprávě Moravskoslezského kraje.

květen 2020 – startuje marketingová kampaň na podporu cestovního ruchu v kraji. Kampaň s názvem „Máme světový kraj“ má za cíl motivovat návštěvníky k trávení volného času v Moravskoslezském kraji. Webová stránka je spuštěna v češtině, v plánu jsou překlady do angličtiny, němčiny a polštiny. Součástí kampaně je také #vyzvaMSK, kterou rozjíždí známé osobnosti z regionu. Prostřednictvím krátkých videopozvánek zvou návštěvníky na svá oblíbená místa.

Jak ovlivňuje koronavirus průmysl cestovního ruchu ve světě? Opatření na podporu oboru a dopady pandemie v různých státech přehledně na portále Businessinfo.

Uvolňování opatření přehledně na webu Ministerstva zdravotnictví.

Harmonogram uvolnění podnikatelských a dalších činností ze dne 24. 4. Cestovní ruch se bude primárně uvolňovat ve dvou vlnách, tj. 11. a 25. května. Více na webu vlády.

Aktuální data ke ztrátám cestovního ruchu v kraji jsme zpracovali do přehledného fact sheetu.

Koncept podpory domácího turismu skrze takzvané rekreační poukazy nabírá konkrétnější obrysy. Více v článku Hospodářských novin ze dne 15. 4. 2020 – Na dovolenou v Česku přispěje stát. Pro zaměstnance půjde vystavit voucher za 10 tisíc“.

K dispozici nová verze Záchranného plánu cestovního ruchu ČR COVID 2020 ze dne 8. 4. 2020, kterou vypracovali profesní organizace cestovního ruchu v ČR.

Museli jste omezit své ekonomické aktivity v důsledku koronavirové pandemie a souvisejících mimořádných opatření vlády ČR? Nový krajský web www.rychla-rada.cz pomůže podnikatelům s orientací v aktuální nabízené podpoře z regionálních, státních i evropských programů. K dispozici jsou vám odborníci, kteří zdarma navedou ke konkrétní podpoře pro vaši firmu nebo živnost.

březen 2020 – Výzva pro subjekty v cestovním ruchu: Máte náměty k řešení současného stavu, jak nastartovat cestovní ruch v kraji? A jak by vám s tím mohl kraj pomoci? Pište nám své připomínky na email david.karcmar@mstourism.cz nebo volejte na 603 148 617.