Ceny cestovního ruchu mají své vítěze

Na výjimečná místa, osobnosti i počiny v regionu každoročně upozorňují Ceny cestovního ruchu Severní Moravy. Ve čtvrtém ročníku soutěže uspěly v celkem pěti kategoriích například Bike Park Kopřivná, Národní geopark Krajina břidlice a ocenění získal významný architekt Josef Pleskot.

odborníci z oblasti turismu rozhodli, že nejlepším počinem loňského roku se stal Národní geopark Krajina břidlice. Tento výsledek je završením mnohaleté spolupráce obcí, neziskových organizací i nadšenců v Nízkém Jeseníku. Unikátnost Krajiny břidlice spočívá v pohornické krajině, která vznikala těžbou břidlice po dobu několika staletí,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška s tím, že odborníci zvolili i osobnost Severní Moravy 2022. „V této prestižní kategorii s přehledem zvítězil architekt Josef Pleskot, který svými počiny změnil nejen Dolní Vítkovice, ale i celkové vnímání Ostravy a Moravskoslezského kraje jako vyhledávané kulturní a turistické oblasti. U příležitosti životního jubilea pana Pleskota se v pražském Museu Kampa konala výstava, která mimo jiné vyzdvihla i jeho práce v Moravskoslezském kraji. Aktuálně mohou zájemci navštívit výstavu v Dolních Vítkovicích, která je také poctou tomuto uznávanému architektovi. Výstava je díky zájmu prodloužena až do konce března.

O vítězích tří zbylých kategorií od 1. do 28. února 2023 hlasovala na webových stránkách soutěže Ceny cestovního ruchu veřejnost. Nejoblíbenějším ubytovacím zařízením lidé zvolili Penzion Jurášek a designovým či architektonickým skvostem pak Opevnění Šance na Jablunkovsku. V kategorii Nejoblíbenější cyklostezka, traily či běžecká trasa pak lidé vybrali Bike Park Kopřivná. Vyhlášení vítězů se konalo 3. března 2023.

Ceny cestovního ruchu
ceny cestovního ruchu

Vítězové Cen cestovního ruchu Severní Moravy 2022

Kategorie I: Osobnost cestovního ruchu Severní Moravy 2022
1. místo: Josef Pleskot, architekt
2. místo: Patrik Schramm, starosta Budišova nad Budišovkou
3. místo: Jiřina Kábrtová, odborný pracovník a dřívější dlouholetá ředitelka Ostravského muzea

Kategorie II: Nejlepší počin v cestovním ruchu roku 2022
1. místo: Národní geopark Krajina břidlice
2. místo: Nově zrekonstruovaná nádraží na Osoblažsku
3. místo: POHO vlak, vlakem pohornickou krajinou

Kategorie III: Nejoblíbenější ubytovací zařízení
1. místo: Penzion Jurášek
2. místo: Hotel Cvilín
3. místo: Hotel Holzberg

Kategorie IV: Designový či architektonický skvost
1. místo: Opevnění Šance
2. místo: Kavárna Kovárna
3. místo: Mlýn Vodníka Slámy

Kategorie V: Nejoblíbenější cyklostezka, cyklotraily či běžecká trasa
1. místo: Bike Park Kopřivná
2. místo: Cyklostezka Olza – Olše
3. místo: Cyklostezka Moravice