Konference cestovního ruchu přilákala přes 130 profesionálů

Ve čtvrtek 21. listopadu proběhl druhý ročník konference cestovního ruchu, tentokráte tematicky zaměřené na produkty v cestovním ruchu. Záměrem konference bylo představit, co se pod produkty cestovního ruchu myslí, proč je vytvářet a kde brát inspiraci. Na 130 profesionálů působících v turismu a 12 řečníků se sešlo a diskutovalo v ostravském Quality hotelu. Níže přinášíme, jak celý den vypadal a co bylo obsahem jednotlivých přednášek.

Blok I – Vize především

Konference „Produkty cestovního ruchu – proč a jak na ně“ byla rozdělena do tří bloků. V první části vystoupili čelní představitelé Moravskoslezského kraje, hejtman Ivo Vondrák a jeho náměstek pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška. Hejtman mluvil o vizi, směřování regionu, ve kterém hraje cestovní ruch neodmyslitelnou roli. Náměstek hejtmana uvedl základní čísla, která turismus generuje, tedy například že v roce 2018 přijelo do kraje 3 miliony návštěvníků, kteří utratili 8,7 miliard korun. Dvojici doplnil David Koppitz, náměstek ministryně pro místní rozvoj, který nabídl vhled do podpory cestovního ruchu z vládní úrovně.

Blok II – Od čeho se odpíchnout, co a kdo nám je k dispozici

Po úvodních slovech se konference přehoupla do druhé části. V té účastníci získali informace o plánech a aktivitách organizací cestovního ruchu. Jan Herget, ředitel CzechTourism, mluvil o tom, co je třeba udělat pro to, aby se Ostrava stala globální turistickou destinací. Vedoucí odboru regionálního rozvoje a cestovního ruchu Moravskoslezského kraje Martin Radvan upřesnil, jaká je role kraje v cestovním ruchu a do jakých projektů se krajské prostředky budou koncentrovat. David Karčmář, ředitel Moravian-Silesian Tourism, představil aktivity krajské destinační společnosti a vybídl subjekty cestovního ruchu k užší vzájemné spolupráci.

Příspěvky, které následovaly, daly informační základ pro tvorbu produktů cestovního ruchu. Soňa Machová z CzechTourism vykreslila profil návštěvníka Moravskoslezského kraje. Pohovořila o tom, kdo do našeho regionu jezdí a jaká jsou jeho očekávání. Šárka Tittelbachová, která o cestovním ruchu přednáší na vysokých školách, uvedla, co si pod pojmem produkt cestovního ruchu představit, jaké jsou parametry pro to, aby se setkal u turistů s úspěchem. Na Šárku Tittelbachovou navázal s představením konkrétního produktu cestovního ruchu Petr Moc z Moravian-Silesian Tourism. Petr představil krajský produkt Technotrasy alias stezku po technických atraktivitách v Moravskoslezském kraji.

Blok III – Inspirujme se od úspěšných

Na začátku posledního, třetího, bloku dostal prostor náměstek hejtmana Jan Krkoška. Ten představil první ročník soutěže Cen cestovního ruchu Moravskoslezského kraje 2019, která ocení výjimečné počiny cestovního ruchu a atraktivní místa v kraji. Náměstek hejtmana vyzval všechny zúčastněné k nominaci svých favoritů na stránkách www.mstourism.cz/ceny.

Třetí část se dále nesla v duchu příkladů dobré praxe, produktů, které jinde úspěšně fungují a lákají návštěvníky. Michaela Vaňková z destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko představila produkt Zámků na Orlici, který spojuje šest hradů a zámků ležících na Divoké Orlici. Zájem vzbudil také výstup Adama Hajdugy, který přijel z Katovic představit Szlak Zabytków Techniki, trasu po industriálních památkách Slezska. Adam stojí za tímto projektem od počátku, tedy od roku 2006, do diskuze tedy přinesl řadu inspirativních myšlenek pro naši Technotrasu. Závěr bloku patřil opět Šárce Tittelbachové, která přestavila spirituální turismus, další typ turismu, který má, podle jejích slov, v Moravskoslezském kraji velký potenciál.

Prezentace přednášejících jsou Vám dostupné na následujícím odkaze

A závěrem černé na bílém

Konferenci jsme si nechali zvěčnit. Netradičně, pomocí vizuálního záznamu. Velké myšlenky, které na konferenci zazněly, tak máme černé na bílém. A také na zdi v naší zasedací místnosti. Záznam v plné parádě a velikosti přikládáme v odkaze.

Konferenci jsme organizovali my, v Moravian-Silesian Tourism, v úzké spolupráci s kolegy z krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Záštitu nad akcí převzal Jan Krkoška, náměstek hejtmana pro cestovní ruch a regionální rozvoj. Konferencí provázela moderátorka Iva Kubanková.