Karavaning dává lidem volnost, říká Klára z All4Camper

Klára Hájek Velinská je nadšená karavanistka. Se svým obytným autem sjezdila na desítku evropských zemí. O svých výletech a zážitcích píše na internetu. A nutno dodat, že velmi úspěšně. Blog All4Camper navštíví měsíčně desítky tisíc lidí. Podobně tomu je i na facebookovém profilu blogu, na kterém před pár dny referovala o své cestě po Severní Moravě a Slezsku. Živé příspěvky z regionu vzbudily u Klářiných fanoušků ohlas. Některé inspirovala natolik, že se na místa, která Klára navštívila, pár dní na to vypravili..

S Klárou jsme udělali rozhovor. Zeptali jsme se jí, proč je karavaning v kurzu a kdo že ti karavanisté jsou. Zajímalo nás také, jak se jí líbil náš region, co u nás cestovatelé v karavanu ocení a kde bychom ještě měli přidat.

Čísla ukazují, že kempování a karavaning je na vzestupu. Proč je to dnes tak trendy?

To je jednoduché. Lidé jsou čím dál více přepracovaní, mají po celý týden mnoho starostí, a tak hledají únik a volnost. A samozřejmě únik k přírodě a kempování je tím nejlepším řešením. Nejenže se krásně zrelaxujete, ale ještě zažijete mnoho zajímavého. Navíc existuje čím dál více luxusních kempů, samozřejmě zejména v zahraničí, které dokáží uspokojit i náročnější kempaře. Pak už nemáte potřebu jet do penzionu či hotelu, protože to co nabízejí tyto formy ubytování dnes dokáží nabídnout i kempy.

No a proč karavaning? Opět jsme u volnosti, kterou nám tento životní styl dává. Můžeme se libovolně přesouvat z místa na místo a za relativně krátkou dobu toho vidět opravdu mnoho. Navíc je v zahraničí vybudována perfektní infrastruktura pro krátkodobé kempování ve formě stellplatzů, což činí karavaning ještě více dostupným.

S kempaři a karavanisty se potkáváš dennodenně. Kdo jsou a jaké služby hledají?

Kempaři a karavanisté jsou fajn lidé. Samozřejmě mezi nimi existují i výjimky, ale to je všude. Obecně však mohu říci, že jsou to srdcaři a nadšení cestovatelé, kteří neváhají utratit peníze za kvalitu, pokud ji najdou, nebo je jim nabídnuta. Určitě neplatí mylné tvrzení, že pouze někam přijedeme, nic si nekoupíme, blokujeme parkovací místa a pak odjedeme. Naopak. Kamkoliv přijedeme, tak naším cílem je poznat nejbližší okolí, dojít si na dobré pivko či oběd a určitě se i seznámit s historií či přírodou daného místa. Nejezdíme proto, abychom kempovali na jednom místě dlouho a byli jen u karavanu. My jezdíme a kempujeme proto, že chceme zážitky. A ty na židli u karavanu nenajdeme.

A jaké služby hledáme? Záleží na tom, s jakým úmyslem vyjíždíme. Někdy se chceme opravdu přesouvat z místa na místo a poznat toho co nejvíce. V těchto případech jsou pro nás velice důležitá servisní místa a stání, takzvané stellplatzy. Samozřejmě postavená v turisticky zajímavých lokalitách, protože i za ten jeden den je chceme poznat. Jindy máme touhu zůstat na vybraném místě déle a zde uvítáme kvalitní zázemí kempu, určitě možnosti aktivní turistiky v jeho okolí, klid a tak podobně. Tady je to ale už na samotném provozovateli kempu, čím dokáže zaujmout a co nám chce nabídnout. Samozřejmě čím více nám toho nabídne, tím více se k němu budeme vracet.

Doposud si naším regionem projížděla. Teď jsi u nás strávila 4 dny. Co pro Tebe bylo největším překvapením?

Všechno. A to doslova. Ona jedna věc je, když slýcháte, že v Moravskoslezském kraji je krásně, a druhá věc je v něm pobývat a ponořit se do objevování jeho krás. A musím říci, že se mi u vás moc líbí spojení opravdu krásné přírody a zajímavých měst. Ale jedno mě přeci jen překvapilo nejvíce. Byla to Ostrava. Vím, že je to ostuda, ale já v Ostravě byla opravdu poprvé a nestačila jsem žasnout nad tím, jak je zelená a krásná. A v kombinaci s tím, že bohužel se u nás často říká jak je Ostrava černá, šedivá a nezajímavá, to byl pro mě doslova “šok”. Takže pokud někdo přemýšlí kam zajet, rozhodně návštěvu Ostravy doporučuji.

V rámci své cesty jsi navštívila 7 kempů a 3 zbrusu nové stellplatzy. Podle toho, co jsi viděla, mají u nás v regionu kempaři a karavanisté kvalitní zázemí?

Rozhodně mají a musím říci, že od této cesty všude váš kraj chválím a často jej začínám označovat jako ukázkový region – nejenže jste pochopili naše potřeby, ale také ve výstavbě těchto míst vidíte další potenciál a podporujete ji. Zejména ve spojení s cestovním ruchem, který je stále více oblíbený. Takže mám z toho velikou radost a rozhodně se máte čím chlubit a na co být pyšní.

Kde by měli provozovatelé kempů v kraji přidat a kde si naopak myslíš, že jsme nad průměrem?

To je složitá otázka, protože tolik kempů jsem u vás zase nenavštívila, abych z toho mohla vyvodit jednoznačný závěr. Nicméně si myslím, ale to platí obecně, že by majitelé a provozovatelé kempů neměli přestávat v rozvoji kempu. Přeci jen potřeby kempařů jsou čím dál náročnější a je třeba s tím pracovat. Nicméně z toho, co jsem viděla, jsem měla radost. Kempy byly čisté, udržované a postavené ve velice zajímavých lokalitách. A to je vlastně nejdůležitější.

Také si myslím, že by mohly o trochu více zlepšit zázemí pro karavanisty. Ale chápu, že je to tím, že často majitelé sice o nás vědí, ale naše potřeby tolik neznají. Proto je třeba neustále zlepšovat komunikaci mezi kempaři a provozovateli. Já pevně doufám, že se to povede. Vlastně i proto jsme s ještě dalšími třemi kolegy karavanisty založili Asociaci kempování a karavaningu, jejímž cílem je mj. právě i propojit tyto dvě strany a naučit je spolu o vzájemných potřebách komunikovat.

A ještě jedno musím zmínit. Hodně se mi líbila podpora kraje jízdy na elektrokolech. Bylo příjemné zjistit, že si ve vybraném kempu si za opravdu pár korun můžete na celý den půjčit elektrokolo a díky tomu jednoduše poznat okolní prostředí. S takovým projektem jsem se jinde nesetkala a vážně mě to nadchlo. Až mě mrzí, že bydlíme tak daleko. Jinak bychom v těch kempech kempovali a užívali si krásu jízdy na elektrokole snad každý víkend.

Prý jsi v našem kraji trhla online rekord. Můžeš přiblížit, o co se jedná?

No to tedy a bylo to pro mě veliké překvapení. Když jsem navštívila vesničku Úvalno, bylo mi hned jasné, že je to hodně zajímavá vesnička nabízející to, po čem mnoho lidí touží a co vyhledává. Tím je unikátnost a přirozené spojení přírody s něčím, co jen tak někde nemáte šanci vidět. Takže jsem samozřejmě začala vše fotit, pana starosty se vyptávat a vnikl z toho perfektní status na facebooku, který “olajkovalo” během opravdu pár hodin více než 400 lidí. Nastalo také hromadné sdílení. K dnešnímu dni jej nasdílelo 228 fanoušků, což si myslím, že je úctyhodné. Tato čísla často získávají cestovatelské posty, které propagujete v rámci reklamy. Tady to bylo vše přirozené. Navíc si myslím, že se fanouškům líbil i ten příběh pana starosty na pozadí a mnoho z nich zatoužilo takového pana starostu mít. Přeci jen je to opravdu srdcař a bylo to vidět. A já s nimi mohu jen souhlasit.

Děkujeme, Kláro, za rozhovor a přejeme mnoho šťastných kilometrů najetých v karavanu.

Klára přijela na Severní Moravu a do Slezska na pozvání naší krajské destinační společnosti. V kraji strávila 4 dny. Kromě kempů navštívila také atraktivity zařazené do Technotrasy a seznámila se s projektem krajských elektrokol. A jaké články a příspěvky z její cesty vznikly? Níže přinášíme jejich seznam.

Články na blogu All4Camper

Vesnička Úvalno – skrytý poklad v Moravskoslezském kraji

Parní lokomotivou do klidného rodinného kempu Osoblaha a zpět

Kempujeme a poznáváme historické lázně Karlova Studánka a město Krnov (vč. e-kol a kempu ve Vrbně pod Pradědem)

Příspěvky na facebooku All4Camper – Kempujeme s Klárou

Úvalno – přírodní koupaliště, expozice v rychtě a na faře

Osoblažsko – úzkokolejka Osoblažka, kemp v Osoblaze

Karlova Studánka – lázeňské městečko

Ostrava – kemp a hornické muzeum Landek Park, Dolní Vítkovice

Štramberk – kemp a stellplatz U Kateřiny ve Štramberku

Nový Jičín – expozice klobouků

odkaz na článek o Úvalně

odkaz na článek o Osoblažce

odkaz na článek o Karlově Studánce a Krnovu