S letošní sezónou mohou lidé nově zavítat do národního geoparku Krajina břidlice.

Imaginárium u Vítkova, Netopýří štola nebo naučná stezka k Jezernímu dolu, to jsou novinky, které letos pro návštěvníky připravila Krajina břidlice v oblasti Nízkého Jeseníku. Zároveň se Krajina břidlice od letošní sezóny nově pyšní statusem národní geopark.

„Moc mě těší, že rada národních geoparků jednomyslně rozhodla, že si Krajina břidlice certifikát zaslouží. Je to ocenění práce obcí, neziskových organizací i jednotlivců. Osobně si vážím hlavně zápalu a nadšení spolku Krajina břidlice. Příkladně se starají o geologické a zároveň i přírodní kulturní dědictví. Věřím, že ocenění navíc pomůže lokalitu více propagovat a krásy hlubinných břidlicových dolů a práci našich předků si přijde prohlédnout ještě více návštěvníků než doposud,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška.

Jedinečnost Krajiny břidlice spočívá v pohornické krajině, která vznikala těžbou břidlice po dobu několika staletí. Mezi nejatraktivnější lokality patří Muzeum břidlice v Budišově nad Budišovkou, zpřístupněná důlní díla – Raabova štola v Zálužném u Vítkova a Flascharův důl u Oder a venkovní geologické expozice v Odrách a Vítkově. Pohornická krajina nabízí mnoho naučných stezek v délce skoro sto kilometrů.

Ocenění a oficiální status národního geoparku převzali zástupci Krajiny břidlice tento týden.

„Získání statusu národní geopark je ocenění práce mnoha lidí. Vznikem spolku Krajina břidlice v roce 2019 se podařilo sjednotit roztříštěné propagační aktivity v oblasti Nízkého Jeseníku. Základními principy fungování spolku je spolupráce a vzájemná podpora,“ popsala předsedkyně spolku Krajina břidlice Alena Zemanová s tím, že i nadále spolek pracuje na dalším rozvoji oblasti. „Záleží teď na nás, na lidech v Krajině břidlice žijících, jestli se pokusíme přírodu trochu pozastavit a dochované relikty po bývalé těžbě ochráníme, seznámíme veřejnost s překotným a mnohdy i tragickým vývojem oblasti. Letos jsme pro návštěvníky připravili například samooblslužnou expozici Imaginárium, dále pak Netopýří štolu ve Flascharově dole. Díky 3D modelům hibernujících netopýrů mohou lidé nahlédnout, jak štola vypadá v zimě, kdy tady zvířata skutečně přezimují. Letos jsme také znovuotevřeli naučnou stezku k Jezernímu dolu. Právě tento důl bychom pak chtěli návštěvníkům do několika let také zpřístupnit,“ dodala Alena Zemanová.