Technotrasa je bohatější, nabízí 30 atraktivit

Více zapojených subjektů, bohatší program. Seznamte se s Technotrasou roku 2019. Stezka po průmyslovém dědictví našeho kraje dostává letos nové rozměry. Záměr však zůstává stejný – ukázat návštěvníkům technické památky neotřele a se zážitkem.

V hlavní roli návštěvník

Projekt Technotrasy s původně dvanácti technickými památkami vznikl v roce 2012. Před dvěma roky přešel pod krajskou destinační společnost Moravian-Silesian Tourism. Ta na aktivity navázala a dále je rozpracovala do současné podoby.

Stále však platí, že Technotrasa je o autentických zážitcích na unikátních místech. Hlavní roli hraje návštěvník, který je vtažen do děje a někde i děj sám tvoří. V rámci prohlídek jej provází lidé nejpovolanější (například mlynář, vojenský technik či bývalý horník), zaposlouchá se do příběhů významných průmyslnických rodin, které naši zemi proslavily za hranicemi, anebo zjistí, jak chutná svačinka horníků či káva v lomu.

Tradiční i méně známé

Původně dvanáctka, dnes třicítka atraktivit. Technotrasa se rozrůstá o nové partnery. Kromě samotných provozovatelů technických atraktivit se zapojují také průvodci, restaurace či kavárny. Sečteno, podtrženo, v Technotrase nyní figuruje 30 subjektů.

Kromě tradičních turistických tahounů jakými jsou například Důl Michal a Dolní Vítkovice s Landek Parkem se k Technotrase připojili i ty neokoukané. Své dveře tak například otevírá Krnovská synagoga s příběhy krnovských průmyslníků či vodní mlýn Wesselsky a mlýn v Bartošovicích s ukázkou mlynářského řemesla. Pěchotní srub Na Trati v Bohumíně zase přivítá nadšence válečné historie. Nutno podotknout, že některá místa uvidí výletníci úplně poprvé. To je případ vápencového lomu Kotouč ve Štramberku, jehož prohlídka se uskuteční za plného pracovního provozu, či nové interaktivní expozice v rýmařovské textilce Hedva Český Brokát.

Naproti tomu tradiční letní akce Fajne léto zůstává beze změn – bude se konat i letos, celkem sedmkrát ve vybraných objektech na Technotrase. První Fajne léto se uskuteční 13. července na Osoblažské úzkokolejce, poslední pak na svatého Václava, 28. září, v Dolních Vítkovicích.

Kde dále hledat ?

Kompletní nabídku Technotrasy najdete na nových stránkách www.technotrasa.cz. Přes ně je také možné provádět rezervace na komentované prohlídky. Kromě webové stránky jsou k dispozici trhací mapy se zaznačením technických památek v kraji a programu Technotrasy. Nedílnou součástí projektu představuje motivační program, jehož princip je jednoduchý. Za aktivity na Technotrase se sbírají razítka, která si pak návštěvníci mohou proměnit za suvenýry ve formě triček, tašek či plechových hrníčků.